Testimonials

Max van Hoek

Deze dag heeft mij ontzettend veel gebracht. Doordat de vraag 'Vertel me wie je bent' continu herhaald wordt, ga je steeds meer je eigen verhalen doorzien, waardoor helderheid ontstaat.

Jonas van der Vlugt

Ik heb echt een fantastische dag gehad bij Ramon. Een dag waarbij je de vraag 'Wie ben ik nou eigenlijk echt?' continu laat herhalen. En ja, dan komt er magie vrij. In een veilige setting en met een groep die open is.

Inge

Vrijdag de 13e (aug ‘21) en eindelijk vakantie! Ik had mijn vakantie niet beter kunnen beginnen dan door deel te nemen aan de 1 daagde EI op zaterdag. Ik voelde al dagen een gezonde spanning om dit weekend weg van huis te gaan, voor het eerst in mijn leven alleen op pad. Maar ach, niets te verliezen! In de auto bij het foute uur Wonderfull days uit de speakers laten knallen en benieuwd naar Ramon (die dj) tijdens de EI. Aangekomen in Groet bij gastheer Jeroen, voelde ik me direct op mijn gemak. De andere 7 deelnemers volgde snel na mijn binnenkomst, waarna Ramon ons eerst meenam in zijn levensverhaal. Hij vertelt dan over de techniek, de dyads en dat hij ons zal begeleiden gedurende deze dag. Vertel me wie je bent… Deze vraag klonk tijdens elke dyad. Door steeds opnieuw hierop te reageren, realiseer ik me steeds meer wat ik wil, wie ik wil zijn en dat ik weer innerlijke rust wil voelen! De spiegel die me is voorgehouden door steeds een ander paar ogen tegenover me, heeft in m’n binnenste ik gekeken. Het leven neemt je mee en dendert maar door, heerlijk om in Groet even te genieten van de stilte tijdens de meditaties. Lief zijn voor mezelf en mezelf vaker dit soort momenten gunnen… Bedankt Ramon, Jeroen en Charline voor deze heerlijke dag!!

Jochem Ruben van Hattum

Beste Ramon , Ben nog steeds onder de indruk van je bevlogen passie en je kennis over deze manier van zelfontwikkeling. Ik vind je begeleiding vanuit een open hart en een open mind onwijs prettig en leerzaam. Dank je wel voor een kijkje in jouw hoge hoed! En voor een een kijkje achter mijn eigen maskers...

Jur

What a ride!!! Deze 5 daagse retraite kwam voor mij precies op het juiste moment. Ik zat met een aantal vragen en hoopte daar antwoorden op te krijgen. Antwoorden kreeg ik niet op een presenteerblaadje. Daarvoor moest ik diep op zoek in mezelf en de kracht van de Enlightenment Intensive ervaren. Het was niet zozeer dat ik antwoorden kreeg op mijn vragen. Het was anders. Ik kreeg hele mooie en waardevolle inzichten. Vanuit alle, en vaak ook zeer verrassende, hoeken. Ineens zag ik het, snapte ik het, doorzag een patroon waarin ik vast zat, een conditionering welke ik mij had opgelegd, of werd even keihard met m’n neus op de feiten gedrukt. Puzzelstukjes vielen op hun plek waardoor ik the bigger picture zag. Deze retraite is een prachtige reis met mijzelf naar mijzelf geweest. Bedankt Ramon en Els voor de begeleiding en Fleur en Jayna voor de goede zorgen en het heerlijke eten. Jullie zijn geweldig!! And a very special thanks to my “retraite familie”. Ieder van jullie heeft mij prachtige inzichten en lessen meegegeven (wellicht zonder dat jullie het zelf wisten).

Wendy

Wow! Wat ben ik blij en dankbaar dat ik de 5-daagse Enlightenment Intensive gedaan heb! Er was een tegenstribbelend stemmetje nadrukkelijk aanwezig de maand ervoor. Ik had via Instagram de aankondiging van de EI gezien en dat was het. Mijn man gaf aan dat dit echt een cadeau aan mezelf zou zijn, oké dacht ik en verder niets. Ik was al zo moe en ik moest er niet echt aan denken om dan een intensief programma te volgen met ook nog eens mensen die ik helemaal niet ken. Toch bleef ik eraan denken. Ik had al een start gemaakt dit jaar met mezelf verder te ontwikkelen en was het zat dat ik iedere keer weer tegen zelfde soort onderwerpen/hindernissen aanliep. Ik heb Ramon om meer informatie gevraagd en hij nam daar alle tijd voor om dat te geven. Hij bevestigde ook dat het inderdaad intensief zou gaan worden. Ik ben ervoor gegaan. En wat ben ik nog steeds blij dat ik de stap gezet heb. Het was intensief ja, en ik kende niemand daar, naast Ramon dan. Tegen de andere zeven onbekenden heb ik gepraat en ik heb naar ze geluisterd en al snel wilde ik iedereen gewoon een hele dikke knuffel geven. We hebben in die korte en intense tijd een hele mooie band opgebouwd. Dat had ik nooit kunnen bedenken en was een mooie bonus. De dyads en de stilte waren eerst enorm confronterend en daarna echt heel fijn! Binnen korte tijd voelde ik me gewoon zo rustig worden en werd ook na de tweede nacht zelfs uitgerust wakker en had zin in de dag! Dagen met dyads, yoga, meditatie en heerlijk eten op een prachtlocatie! Ik voelde me lichter worden en zo ben ik ook daar weg gegaan. Een heerlijk gevoel en een prachtige ervaring en is me erg dierbaar! Dit was en is nog steeds één van de meest prachtige cadeaus aan mezelf! Dit gun ik echt iedereen! Dank aan de zeven andere deelnemers! En heel veel dank aan Els, Jayna, Fleur en aan Ramon! X

Robert

Ramon en zijn team bezorgen in een serene omgeving een unieke ervaring. Je bent een aantal dagen offline en in stilte, terwijl je een spiegel wordt voorgehouden door de andere deelnemers. Via zogenaamde dyads keer je terug in jezelf, je onderbewustzijn waarbij je jezelf confronteert met gebeurtenissen uit je verleden, je toekomstdromen, je tegenslagen, liefde en verdriet. Er ontstond bij mij in eerste instantie een gevoel van onbehagen maar de dyads zijn ongelooflijk krachtig doordat je elkaar recht in de ogen blijft kijken terwijl je vertelt of toeluistert. Ik heb ervaren dat er een onderlinge verbinding ontstaat tussen de andere deelnemers waaraan je je bij aankomst hebt voorgesteld. De verbinding met de andere deelnemers heeft mij dan ook het meest verbaasd naast het opgeruimde gevoel dat je jezelf geeft via een traject dat ver buiten je veilige zone gaat. Ik heb grote bewondering voor alle deelnemers, mezelf en het team van Ramon.

Joke Pronk

Lieve Ramon & team wat een mooie 5 daagse Enlightenment Intensive in het Hof van Kairos, te Winterswijk heb ik beleefd. Zo intiem en heel veilig met 7 medereizigers die allemaal mijn spiegel was. Heerlijke verzorgende maaltijden in stilte in een prachtige omgeving zonder besef van tijd en media. De meditatie, yinyoga van Els, het dansen en af en toe een oerschreeuw, ontlading. De dagelijkse groepsgesprekken na de dyads en de heerlijke ‘goede nachtrust thee’ om daarna zonder tijd naar bed te gaan en uit te kijken naar de vervolgreis. Dankjewel

Els

Echt supergaaf! Ramon weet een hele fijne setting te creëren met fijne mensen, het eten is een feest en het is gewoon een mega bijzondere ervaring. Thank you thank you thank you! Liefs, Els

Saskia

Onwijs bedankt voor deze fijne dag! Van héél spannend naar rust, vrijheid, blijheid. Veel inzichten om mee verder te kunnen. De gehele dag was een compleet plaatje. Super lekker eten, drinken, etc. Heel mooi dit.

Veel liefs, Saskia.

Daphne

Bedankt voor deze bijzondere ervaring. Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en ben blij dat je op m'n pad bent gekomen. Op naar mijn volgende sessie.

- X - Liefs Daphne.

Ps. het eten was erg lekker!

Jashlin

Bedankt voor deze mooie dag! Super blij dat ik dit heb gedaan. Mooie inzichten gekregen die ik weer mee kan nemen. Heel dankbaar voor! En bedankt voor de goede zorgen.

X Jashlin

Patrick

Onwijs bedankt voor alle inzichten, liefde en zorg.

Groeten, Patrick

Yunus

Bedankt voor deze mooie dag en fijne ervaring. Ik ben iemand die overal antwoorden op zoekt. Ik voel regelmatig frustraties als ik iets niet kan verklaren of geen antwoorden vind. Hierheen gekomen met ook weer veel vragen, met name wie ik ben. Na deze dag heb ik nog geen antwoord op de vragen die ik had maar voor de verandering voelt dit helemaal oké. Ik voelde me er juist verlicht bij. Dit is nieuw voor mij. Erg fijne ervaring dit.

Marc

Werkelijk een prachtige ervaring opgedaan vandaag. In de ochtend fietste ik met mijn hoofd vol onrust en vragen naar Ramon. Maar gedurende deze dag viel alles op z'n plek. Om zo samen in interactie tot de kern te komen en in zo'n korte tijd is echt heel bijzonder. Ik ben vandaag in korte tijd heel dicht bij mezelf gekomen en het voelt geweldig! Heel erg bedankt (ook voor de heerlijke lunch en verzorging).

Jan

Wat een route. Met gepaste spanning stapte ik vanochtend binnen hier, maar 7 uur later met een oase van rust. Geweldige inzichten gehad vandaag en voelde een hele fijne verbinding. Wat veel indruk op mij maakte was de stilte bij het eten. Mijn eten smaakte anders en de ervaring was puurder. Ik vond de dyads geweldig en heel intens. Dank voor alles. Smaakt naar meer.

Anita (Zoetermeer)

Wauw! Wat een dag... eigenlijk geen woorden voor. Alles klopte: de setting, de sfeer, de locatie, het team (!!!), het programma, het eten (!!!:)), de verbinding. Alles gewoon! We gingen de diepte in, en hoe! Het letterlijk loslaten van je gedachtes, je zorgen, je identiteit, van alles. Ik denk dat dit verlichting is. Dank jullie wel, lieve Ramon, Sandra en Fleur.

Liefs, Anita.

Sander van der Geer

Ramon vertelde mij over het Enlightenment Intensive proces en ik vroeg hem of die methode wat voor mij zou zijn. Toen ik dat vroeg, wist ik het antwoord al. De volgende stap was het gewoon doen en mij in het avontuur storten. 18 oktober 2020. Ramon stelde mij bij binnenkomst gelijk op mijn gemak. Die gastvrijheid was er ook bij zijn team, dat geruisloos voor eten en drinken zorgde. Stilte was een belangrijk ingrediënt van deze dag, buiten dat draaide alles om één vraag. ‘Vertel mij alstublieft wie je ben?’ Tijdens de zogenaamde dyads moet je elkaar in de ogen kijken en elkaar deze magische vraag stellen. Jij vraagt en jij antwoordt. Ik zat tegenover een man, die mij bij binnenkomst met grote ogen strak had aangekeken. Ik voelde mij niet zo op mijn gemak bij hem en had moeite om hem aan te blijven kijken. Mijn oordeel over hem had ik snel klaar, maar gedurende het gesprek veranderde dat. Hij bleek ook zijn oordeel over mij te hebben en met die constatering viel er een last van onze schouders. Zijn ogen werden kleiner en vriendelijk en zijn schouders ontspanden zich. In zijn ogen zag ik hem als kleine jongen en tegelijkertijd zag ik ook mijzelf als ‘verlegen’ jongetje. Het deed mij geen pijn, ik kon er liefdevol naar kijken. De spanning, die ik regelmatig in mijn borst, buik en schouders voelde, had plaats gemaakt voor een ruimte van rust, stilte en vrede, wat voelde als een bevrijding. Ik ben mij energieker gaan voelen en voel mij veiliger in de omgang met anderen. Vraag mij niet of de Enlightenment Intensive wat voor jou is. Je weet het antwoord al.

Marc

Wat een bijzondere ervaring. Ik ken Ramon van zo'n 15 jaar geleden, toen we samen naast elkaar op het kussen zaten tijdens een Zenretraite. Hoe mooi dat we nu zoveel tijd later weer met elkaar in contact kwamen en dat ik deze mooie dag bij hem kon volgen. De manier hoe hij de dag begeleid voelt heel open, veilig en vertrouwd. De gastvrijheid van zowel hem, als Sandra en Fleur was heel fijn. Samen maakten ze dat je je gedragen en op je gemak voelde. De sessies zelf waren intens en heel mooi. Mijn mooiste ervaring was dat ik met alle anderen die er waren wel raakvlakken had en dat we allemaal niet zo verschillend zijn. Dat kon ik nu niet alleen bedenken, maar ook daadwerkelijk voelen. En zelfs op momenten dat het gevoel van 'ik' er even niet meer was, en dat ik me bijna een voelde met de ander. Dankjewel daarvoor Ramon. En Sandra en Fleur voor het heerlijke eten en vooral de oprechte aandacht. Jullie stonden écht voor ons klaar.

Cynthia Visser

18 oktober. Ik doe mee aan de Enlightenment Intensive. Ik vind het spannend, want ik ben geen prater. Zeker niet als het over mezelf mag gaan. Ik ben in contact met de ander liever een luisteraar die observeert. Ik voel angst voor wat er eventueel kan gaan komen. En tegelijkertijd gezonde spanning, nieuwsgierigheid naar dat onbekende wanneer ik uit mijn comfort zone mag gaan. Het proces vind ik moeilijk te beschrijven. Ik beleef en onderga het. De vraag “Vertel me alsjeblieft wie je bent?” haalt telkens een laag weg waardoor ik dieper ga. En ik mezelf ontmoet door te kijken in de ogen van de ander tegenover mij, bij deze telkens weer repeterende vraag. Dieper mijn innerlijke reis in. Waar de stilte welkom is in de pauzes en de lunch. Nu op het moment van schrijven (26 oktober) is de E.I. nog steeds aan het indalen. De ervaring werkt door. Ik voel het. En ik kan niet verklaren hoe. En dàt is juist wat niet hoeft … Ik weet het. Ramon, dank je wel dat jij energie doorgeeft door “het luikje” en ik daar deelgenoot van mag zijn. Ik ben blij dat ik je op mijn pad ben tegengekomen. En of het nu te maken heeft met muziek, een boek, de zee, een wandeling in het bos, yoga op het strand, zenmeditatie, retraite, een Intensive. Als ijsbeer, dj, zenleraar én vooral als fijne vriend vind ik je een mooi mens … je inspireert mij. Dank daarvoor. Fleur en Sandra jullie zijn super tenzo’s (koks)! Complimenten hoe jullie in alle stilte, bijna onzichtbaar, de innerlijke mens hebben gevoed op een verrassende en verrukkelijke manier tijdens deze dag. Thnx En voor jou als lezer - als je tot hier komt ;-) – wil ik zeggen “Ga zelf ervaren! Ik kan je de E.I. aanraden.