Testimonials

Els

Echt supergaaf! Ramon weet een hele fijne setting te creëren met fijne mensen, het eten is een feest en het is gewoon een mega bijzondere ervaring. Thank you thank you thank you! Liefs, Els

Saskia

Onwijs bedankt voor deze fijne dag! Van héél spannend naar rust, vrijheid, blijheid. Veel inzichten om mee verder te kunnen. De gehele dag was een compleet plaatje. Super lekker eten, drinken, etc. Heel mooi dit.

Veel liefs, Saskia.

Daphne

Bedankt voor deze bijzondere ervaring. Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en ben blij dat je op m'n pad bent gekomen. Op naar mijn volgende sessie.

- X - Liefs Daphne.

Ps. het eten was erg lekker!

Jashlin

Bedankt voor deze mooie dag! Super blij dat ik dit heb gedaan. Mooie inzichten gekregen die ik weer mee kan nemen. Heel dankbaar voor! En bedankt voor de goede zorgen.

X Jashlin

Patrick

Onwijs bedankt voor alle inzichten, liefde en zorg.

Groeten, Patrick

Yunus

Bedankt voor deze mooie dag en fijne ervaring. Ik ben iemand die overal antwoorden op zoekt. Ik voel regelmatig frustraties als ik iets niet kan verklaren of geen antwoorden vind. Hierheen gekomen met ook weer veel vragen, met name wie ik ben. Na deze dag heb ik nog geen antwoord op de vragen die ik had maar voor de verandering voelt dit helemaal oké. Ik voelde me er juist verlicht bij. Dit is nieuw voor mij. Erg fijne ervaring dit.

Marc

Werkelijk een prachtige ervaring opgedaan vandaag. In de ochtend fietste ik met mijn hoofd vol onrust en vragen naar Ramon. Maar gedurende deze dag viel alles op z'n plek. Om zo samen in interactie tot de kern te komen en in zo'n korte tijd is echt heel bijzonder. Ik ben vandaag in korte tijd heel dicht bij mezelf gekomen en het voelt geweldig! Heel erg bedankt (ook voor de heerlijke lunch en verzorging).

Jan

Wat een route. Met gepaste spanning stapte ik vanochtend binnen hier, maar 7 uur later met een oase van rust. Geweldige inzichten gehad vandaag en voelde een hele fijne verbinding. Wat veel indruk op mij maakte was de stilte bij het eten. Mijn eten smaakte anders en de ervaring was puurder. Ik vond de dyads geweldig en heel intens. Dank voor alles. Smaakt naar meer.

Anita (Zoetermeer)

Wauw! Wat een dag... eigenlijk geen woorden voor. Alles klopte: de setting, de sfeer, de locatie, het team (!!!), het programma, het eten (!!!:)), de verbinding. Alles gewoon! We gingen de diepte in, en hoe! Het letterlijk loslaten van je gedachtes, je zorgen, je identiteit, van alles. Ik denk dat dit verlichting is. Dank jullie wel, lieve Ramon, Sandra en Fleur.

Liefs, Anita.

Sander van der Geer

Ramon vertelde mij over het Enlightenment Intensive proces en ik vroeg hem of die methode wat voor mij zou zijn. Toen ik dat vroeg, wist ik het antwoord al. De volgende stap was het gewoon doen en mij in het avontuur storten. 18 oktober 2020. Ramon stelde mij bij binnenkomst gelijk op mijn gemak. Die gastvrijheid was er ook bij zijn team, dat geruisloos voor eten en drinken zorgde. Stilte was een belangrijk ingrediënt van deze dag, buiten dat draaide alles om één vraag. ‘Vertel mij alstublieft wie je ben?’ Tijdens de zogenaamde dyads moet je elkaar in de ogen kijken en elkaar deze magische vraag stellen. Jij vraagt en jij antwoordt. Ik zat tegenover een man, die mij bij binnenkomst met grote ogen strak had aangekeken. Ik voelde mij niet zo op mijn gemak bij hem en had moeite om hem aan te blijven kijken. Mijn oordeel over hem had ik snel klaar, maar gedurende het gesprek veranderde dat. Hij bleek ook zijn oordeel over mij te hebben en met die constatering viel er een last van onze schouders. Zijn ogen werden kleiner en vriendelijk en zijn schouders ontspanden zich. In zijn ogen zag ik hem als kleine jongen en tegelijkertijd zag ik ook mijzelf als ‘verlegen’ jongetje. Het deed mij geen pijn, ik kon er liefdevol naar kijken. De spanning, die ik regelmatig in mijn borst, buik en schouders voelde, had plaats gemaakt voor een ruimte van rust, stilte en vrede, wat voelde als een bevrijding. Ik ben mij energieker gaan voelen en voel mij veiliger in de omgang met anderen. Vraag mij niet of de Enlightenment Intensive wat voor jou is. Je weet het antwoord al.

Marc

Wat een bijzondere ervaring. Ik ken Ramon van zo'n 15 jaar geleden, toen we samen naast elkaar op het kussen zaten tijdens een Zenretraite. Hoe mooi dat we nu zoveel tijd later weer met elkaar in contact kwamen en dat ik deze mooie dag bij hem kon volgen. De manier hoe hij de dag begeleid voelt heel open, veilig en vertrouwd. De gastvrijheid van zowel hem, als Sandra en Fleur was heel fijn. Samen maakten ze dat je je gedragen en op je gemak voelde. De sessies zelf waren intens en heel mooi. Mijn mooiste ervaring was dat ik met alle anderen die er waren wel raakvlakken had en dat we allemaal niet zo verschillend zijn. Dat kon ik nu niet alleen bedenken, maar ook daadwerkelijk voelen. En zelfs op momenten dat het gevoel van 'ik' er even niet meer was, en dat ik me bijna een voelde met de ander. Dankjewel daarvoor Ramon. En Sandra en Fleur voor het heerlijke eten en vooral de oprechte aandacht. Jullie stonden écht voor ons klaar.

Cynthia Visser

18 oktober. Ik doe mee aan de Enlightenment Intensive. Ik vind het spannend, want ik ben geen prater. Zeker niet als het over mezelf mag gaan. Ik ben in contact met de ander liever een luisteraar die observeert. Ik voel angst voor wat er eventueel kan gaan komen. En tegelijkertijd gezonde spanning, nieuwsgierigheid naar dat onbekende wanneer ik uit mijn comfort zone mag gaan. Het proces vind ik moeilijk te beschrijven. Ik beleef en onderga het. De vraag “Vertel me alsjeblieft wie je bent?” haalt telkens een laag weg waardoor ik dieper ga. En ik mezelf ontmoet door te kijken in de ogen van de ander tegenover mij, bij deze telkens weer repeterende vraag. Dieper mijn innerlijke reis in. Waar de stilte welkom is in de pauzes en de lunch. Nu op het moment van schrijven (26 oktober) is de E.I. nog steeds aan het indalen. De ervaring werkt door. Ik voel het. En ik kan niet verklaren hoe. En dàt is juist wat niet hoeft … Ik weet het. Ramon, dank je wel dat jij energie doorgeeft door “het luikje” en ik daar deelgenoot van mag zijn. Ik ben blij dat ik je op mijn pad ben tegengekomen. En of het nu te maken heeft met muziek, een boek, de zee, een wandeling in het bos, yoga op het strand, zenmeditatie, retraite, een Intensive. Als ijsbeer, dj, zenleraar én vooral als fijne vriend vind ik je een mooi mens … je inspireert mij. Dank daarvoor. Fleur en Sandra jullie zijn super tenzo’s (koks)! Complimenten hoe jullie in alle stilte, bijna onzichtbaar, de innerlijke mens hebben gevoed op een verrassende en verrukkelijke manier tijdens deze dag. Thnx En voor jou als lezer - als je tot hier komt ;-) – wil ik zeggen “Ga zelf ervaren! Ik kan je de E.I. aanraden.

Stefanie Portugies

Lieve Ramon & Co, bedankt voor deze zeer interessante en zeer intensieve dag. Wat een pracht locatie en mooie sessies. Ik wist niet wat ik precies moest verwachten. Ik kende Ramon eigenlijk alleen in de rol van Happy Hardcore DJ uit de 90's en van de keren dat ik foto's heb mogen maken bij jullie op het podium. Dit was voor mij een te gekke ervaring die zeer matcht met een quote uit jouw boek 'Zenles in een wereld vol lawaai'. :) Deze rol als begeleider van deze sessies vond ik zeer bijzonder. Ik ben blij dat ik hieraan heb meegedaan, terwijl ik dat normaal niet zo snel durf. Het heeft me zeer goed gedaan en veel inzichten gegeven! Heel erg bedankt voor alles en graag tot een volgende keer of op een feest (voor of op het podium, haha). Liefs, Stefanie.

Diana Bonn

Lieve Ramon & Co, wat een bijzondere dag was dit! Genoten van de rust, de plek en de mooie sessies. Nu aan de slag met de inzichten. En voor het eerst in mijn leven een boek (Zenles in een wereld vol lawaai) uitlezen :) Bedankt voor alles en graag tot een volgende keer. Liefs, Diana.

Femke

Lieve Ramon cum suis, veel dank voor deze mooie dag. Heeft mij weer scherp gesteld. Had ik nodig, juist in deze roerige periode in mijn leven waarin ik voor belangrijke keuzes sta. Door vandaag ben ik me er weer van bewust dat ik ervoor moet waken dat dit ook echt mijn keuzes zijn. Thnx, Femke.

Dominique

Lieve Ramon & Team, wat een bijzondere dag vandaag! Ik had nooit verwacht dat hetgeen gedeeld werd, zo waardevol zou zijn. Ik verheug me erop om dit alles te integreren. Ik voel veel dankbaarheid en goede energie. Een mooie plek, veilig en heerlijk eten ook! Dankjewel. Liefs X Dominique.

Herman de Jongh

Lieve Ramon, bedankt voor deze mooie dag. Was spannend om aan mee te doen. Heeft me aan het denken gezet. Er zijn een aantal dingen duidelijk geworden waar ik mee aan de slag kan. De catering was heerlijk en de mensen bijzonder. Dank!

Arjan van Honk

Ramon, bedankt voor de uitnodiging en inzichten. Mooie kennismakingsdag zo! Zeer relaxte, veilige vibe. Mooie club mensen. Bedankt, Arjan.

Marion

Ramon, bedankt voor deze bijzondere ervaring. Het begin was moeilijk, maar later heel fijn. Er zijn een aantal dingen veel duidelijker geworden voor mijzelf. Spannend om te komen, maar dankbaar dat ik ben geweest. Liefs, Marion.

Patrick

Ramon, super bedankt! Het was een hele bijzondere dag en ervaring. Heel relaxte vibe, boven verwachting! Thanks, Patrick